از ابتدای پیدایش تنیس روی میز، این ورزش فازهای تکاملی زیادی را سپری کرده تا به ماهیت کنونی رسیده است. در حالیکه دگرگونی­هایی مانند تغییر قوانین و توسعه لوازم و تجهیزات اکثرا زمینه ­ساز پیشرفت تنیس روی میز شده اند، شاید بعضی از آنها نیز چالش­هایی بر سر راه نهاده اند. چندی پیش نیز قدم بزرگ دیگری برداشته شد.

توپ پلاستیکی تنیس روی میز

در فصل ۲۰۱۴۲۰۱۵ یک تغییر عمده در پینگ پنگ رخ داد: توپ­های پلاستیکی شروع کردند به جایگزین شدن برای توپ­های سلولوئیدی. در مهمترین رویدادهای فدراسیون جهانی مانند رویدادهای آموزشی، جام جهانی، تورنمنت­های جهانی و سایر رقابت­های عمده، این توپ­ها بکار گرفته شدند. این تغییر به شکلی ایجاد شد که به تدریج توپ­های سلولوئیدی از رده خارج شوند. خوشبختانه ورود توپ­های پلاستیکی نیازی به تغییر قوانین نداشت زیرا قوانین مشخص نکرده­اند که توپ­ها باید از چه موادی ساخته شوند. تنها وزن، قطر و جهش برای خصوصیات توپ ذکر شده است.

 

توپ­‌های تنیس روی میز: از گذشته تا کنون

اگر به سیر تکاملی توپ­ها در تاریخ نگاه کنیم، این تغییر در مواد استفاده شده بیشتر برایمان قابل درک خواهد بود. اولین توپ سلولوئیدی در انگلستان در سال ۱۹۰۰ ساخته شد، زمانیکه تنیس روی میز بیشتر یک بازی خانگی بود تا یک ورزش. در ساخت آن نیز از چوب پنبه یا مواد دیگر استفاده می‌شد.

پس در سال ۱۹۰۰ توپ سلولوئیدی ۳۸ میلی­متری به عنوان یک استاندارد درآمد و تا سال ۲۰۰۰ به همین شکل ماند تا در این سال کمی بزرگتر شده و سایز آن به ۴۰ میلی­متر افزایش یابد.

حتی قبل از این زمان هم نوعی توپ­های پلاستیکی توسط کمپانی بارنا دانلوپ ساخته شد که برای مدت کوتاهی در دهه ۱۹۸۰ مورد استفاده قرار گرفت و حتی در یکسری رویدادهای بین ­المللی مهم نیز از آن استفاده شد. اما در نهایت اکثر بازیکنان این توپ­ها را غیرقابل استفاده دانستند چون مانند سنگ سفت و سخت بودند. تا چند سال گذشته نیز هیچ تلاشی برای ارتقا کیفیت این توپ­ها انجام نشده بود.

در طول این سالها سلولوئید به سرعت در حال تبدیل شدن به یک ماده منسوخ شده بود که در تمامی موارد جز ساخت توپ­های تنیس روی میز، جای خود را به پلاستیک داده بود. قوانین ایمنی سرسختانه برای تولید مواد سلولوئیدی، ساخت محصولاتی که از این ماده استفاده می­کنند را به شدت پرهزینه کرده بود. تقاضا برای این ماده در اروپا به شدت کاهش یافت تا به این نقطه رسید که دیگر محصولات سلولوئیدی در اروپا ساخته نمی‌شدند.

علاوه بر این سلولوئید یک ماده به شدت قابل اشتعال است که این مساله باعث می­شود انتقال و انبار این نوع توپ­ها نیز پرهزینه باشد. توسعه مواد پلاستیکی و استفاده گسترده آن در زندگی روزمره بشر، کنار زدن ماده منسوخ سلولوئید توسط پلاستیک را امری طبیعی کرده است.

از سلولوئید تا پلاستیک

چندین سال پیش چین شروع به تحقیق در مورد تولید توپ­های پلاستیکی کرد، پروژه­ای که توسط کمیته تجهیزات فدراسیون جهانی تنیس روی میز ارائه شد. یکی از کارخانه­های تولید توپ چین در همکاری با فدراسیون جهانی، شروع به تولید اولین نمونه ­های توپ­های پلاستیکی خود کرد. این اقدام تبدیل به یک اختراع جدید شد که توپ­ها را یکپارچه تولید می کرد، برخلاف توپ­های سلوئیدی که از دو نیم­کره تشکیل می­ شوند و در وسط توپ، خط اتصال آنها قابل رویت است.

صنعت تولید توپ­های پلاستیکی چین نیازمند تکنولوژی و ماشین­آلات جدید بود. فورا مشکل جدیدی پدیدار شد: بخاطر اینکه این توپ­ها خط اتصالی در وسط ندارند، تجهیزات و پروسه­های تست قبلی قادر نبودند به شکل دقیق بسنجند که آیا این توپ­ها مطابق استانداردهای فدراسیون جهانی هست یا خیر!؟ نیاز نبود که قوانین بازی بخاطر تغییر مواد تغییر کند، اما نیاز شد که تجهیزات جدیدی برای تست توپ­ها فراهم شود. بنابراین توپ­های پلاستیکی جدید بلافاصله موفق به دریافت تائید فدراسیون جهانی نشدند.

در این هنگام، دو کارخانه دیگر چینی شروع کردند به تولید توپ­های پلاستیکی که مانند توپ­های سلولوئیدی از دو نیم کره تشکیل شده و دارای خط وسط بودند، در حالیکه یک کارخانه در حال تولید توپ­های یکپارچه بود. همچنین یک کارخانه ژاپنی و یک کارخانه آلمانی نیز توپ­های پلاستیکی را مانند توپ­های سلولوئیدی تولید می­کردند.

 

مزایا و معایب توپ­های پلاستیکی

از زمانیکه توپ­های پلاستیکی معرفی شدند، تمامی رویدادهای فدراسیون جهانی از فصل ۲۰۱۴-۲۰۱۵ به بعد، ملزم به استفاده از این توپ­ها شدند. به شکل منطقی تمامی رویدادهای قاره­ای و اغلب رقابت­های ملی از این قانون پیروری کردند و توپ­ های سلولوئیدی برای سطوح پایین­تر و بازی­های دوستانه استفاده شدند.

صدای توپ­های پلاستیکی با توپ­های سلولوئیدی متفاوت است، اما مهمترین تفاوت آنها در این است که سطح توپ­های پلاستیکی سخت­تر بوده که این نکته باعث می­شوند دادن پیچ به این نوع توپ بسیار سخت­تر از نوع سلولوئیدی باشد.

همچنین کیفیت و مقاومت توپ­های پلاستیکی در ابتدا بسیار پایین بود. به نظر می رسید توپ­های همگن توپ­هایی با کیفیت بالا از آب درآیند(زیرا یکی از مشکلات توپ­های سلولوئیدی را حل کردند)، اما اینگونه نشد. بازهم توپ­ها باید بعد از تولید به ۴ کیفیت تقسیم می­شدند. از بهترین کیفیت برای مسابقات تا کمترین کیفیت که فقط برای تمرینات می­تواند مناسب باشد. اختلافات پیش­بینی نشده در سطح کیفیت، نتیجه­ای ناامید کننده در تولید این توپ­ها به حساب می­آمد.

اخیرا کارخانه ­ها، ماده­های پلاستیک قبلی را با نوعی دیگر از پلاستیک (abs) تعویض کردند که باعث حل مشکلات شده و همچنین سبب کاهش قیمت توپ­ ها شده است.

واقعیت این است که همین حالا هم توپ­های پلاستیکی به مقدار چشمگیری سبب تغییرات در بازی شده­اند. حالا بازی با پیچ کمتر و سرعت بیشتر دنبال می­شود.

تاثیر توپ پلاستیکی روی تنیس روی میز

 

توپ پینگ پنگ DHS

 

ورود توپ­های پلاستیکی یقینا تغییرات عظیمی در تنیس روی میز ایجاد کرده است. در یک رالی، توپ پلاستیکی جهش­هایی بلندتر از توپ سلولوئیدی دارند، سرعت بیشتری داشته و دادن پیچ به آن برای بازیکن سخت­تر خواهد بود.

توپ­های پلاستیکی به سود بازیکنانی هستند که حمله­های سرعتی بدون مقدار زیاد پیچ دارند. این بازیکنان بلافاصله بعد از جهش توپ، یعنی پیش از آنکه توپ به نقطه اوج خود برسد، به آن ضربه می­زنند. قهرمان مسابقات اروپایی بوداپست در سال ۲۰۱۷ (لبسون از فرانسه) بازیکنی است که از این خصوصیات توپ­های پلاستیکی سود برد. او با تک­های سرعتی خود توانست مدال طلا را ببرد. توپ پلاستیکی باعث شد تا با استفاده از حملات سریع و سخت که پیچ زیادی ندارند، بر حریفان چیره شود.

در مثال دیگری می توان به هاریموتو توموکازو، ستاره ژاپنی اشاره کرد که با استفاده از این خصوصیات توپ­های جدید در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۱۷ تا مرحله یک چهارم پیش رفت، در حالیکه تنها ۱۴ سال داشت. او سود زیادی از حملات سریع و بدون پیچ خود برد که با توپ­های جدید بسیار موثرتر انجام می­شدند. ممکن است این سبک بازی باعث شود تا رویه­های دندانه­دار دوباره به صحنه بازگردند.

اما همه بازیکنان از توپ­های پلاستیکی جدید و تغییراتی که وارد بازی کرده­اند، سود نمی­برند. بازیکنان تدافعی و آنتی­کار که از پیچ زیر استفاده می­کنند حالا دچار مشکلات زیادتر از قبل شده­اند و همچنین بازیکنانی که از پیچ رو برای حمله استفاده می­کنند نیز قادر نیستند مثل گذشته به توپ پیچ بدهند.

 

بطور کلی تغییرات در بازی چشمگیر بوده­اند و بازیکنان را وادار کرده­اند تا استراتژی­ها و تکنیک­های خود را جهت تطابق با این توپ­های جدید تغییر دهند. تنیس روی میز سریعتر و رالی­ ها کوتاه­تر شده­اند.  ضرباتی که همراه با حرکات کوتاه­تر هستند، نیاز به تمرینات فیزیکی مناسب جهت دوری از آسیب­ دیدگی را پدید آورده­اند.

 

نظر شما چیست؟

خب در پایان بسیار علاقمند هستیم تا بدانیم نظر شما در مورد سیر تکاملی توپ­ها از سلولوئیدی به پلاستیکی چیست؟

آیا با تغییرات زیاد در سرعت و ساختار بازی، تنیس روی میز افول داشته است؟یا این تغییرات نتیجه مثبت داشته و در کنار سوق دادن بازیکنان به بالا بردن مهارت­ها و تکنیک­ها، بازی را برای تماشاچیان جذاب­تر کرده است؟

 

شما می‌توانید توپ‌های مختلف پلاستیکی را در تی تی هیستوری تهیه کنید.